HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.02.07. 11:55 B à la Brown

A Sorbonne-ról

a cité után irány a sorbonne, a leghíresebb francia egyetem. egyszer röviden összegyűjtöttem, mit illik nagyjából tudni róla. nos:

A leghíresebb francia egyetem a Sorbonne: ez a XII. században a Notre Dame-székesegyház és a Szent Genovéva kolostor iskolájának összeolvadásakor keletkezett. A Sorbonne ma Franciaország legnagyobb egyeteme: 1257-ben alapította Robert de Sorbon, aki Szent Lajos király gyóntatópapja volt. A középkori egyetemek „prototípusának” tekinthető párizsi egyetemnek négy kara (fakultása) volt: három felsőbb (teológiai, jogi, orvosi) és egy alsóbb, a facultas artium, a filozófiai kar. A Sorbonne épületének magját a Richelieu által építtetett rész képezi, aki az elöregedett egyetemet újjáépíttette, amikor 1622-ben az egyébként teljesen önállóan működő teológiai kollégium őt választotta elöljárójává. Ma a párizsi egyetem túlnő a Quartier Latin határain, főleg délre terjeszkedik. A Cité Universitaire a külső körutak ívén túl épült meg, új egyetemi épület van a boulevard Saint-Michel végén, a legmodernebb pedig az ún. VI. és VII. fakultás, amelyeknek óriási épülettömbje fölé egy 25 emeletes torony emelkedik. Az új tantermek, laboratóriumok itt az egykori Halle aux Vins, a nagy borraktár helyén épültek meg. Mindennek ellenére az iskolák világának centruma továbbra is a Sorbonne; a diákok ezreinek tarka forgataga ma is ott kavarog az Ady megénekelte boul’Mich’-en. A Sorbonne központi épülete 246 méter hosszú, 83 méter széles, téglalap alakú épülettömb. A Szent Jakab utca felőli részén 45 méter magas csillagvizsgáló torony emelkedik. Az épület 2700 személyes amfiteátrumának fő ékessége Puvis de Chavannes monumentális freskója. Középen ül a Sorbonne megtestesítője, az Ékesszólás és a Költészet áll mellette, tőle balra a Filozófia és a História, jobbra a Tudomány, a Botanika, a Geológia, a Fiziológia, a Fizika és a Geometria allegorikus alakja. Színházi előadásokat is rendeznek az amfiteátrumban, amely 1968-as diáklázadás idején a fiatalok főhadiszállása volt. Természetesen a Sorbonne-on is sok magyar tanult, tanulgatott: Ambrus Zoltán, Benedek Marcell, Illyés Gyula, József Attila...
 
és álljon itt egy beatleses kép is a sorbonneról, ahogy a hallgatók zebrán mennek át az épület előtt, 2009. február 2-án:)
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr58928188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása