HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.02.07. 11:51 B à la Brown

Notre Dame

amélie kávézója után hosszabb gyaloglat: elmentünk az opera mellett, beugrottunk az andorrai turisztikai központba térkpért, aztán a louvre piramisa környékén kóvályogtunk, és persze jött párizs szive, a cité szigete, ott is a notre dame. s még mindig hétfő (2009.02.02.). a notre dame belsejében hosszabb időzés. megtaláltam előtte, hogy amikor 16 évesen először jártam párizsban egyedül, mit jegyeztem fel utinaplómba a notre dame-ról. íme:

"A kétezer éves Párizs történelmének kevés olyan eseménye van, amely ne kapcsolódnék a Citéhez. S a város legmonumentálisabb épülete uralja közel 800 esztendeje: a Notre Dame. Egyszerre műemlék, templom és – eleven történelemkönyv. Párizs katedrálisa a középkor egyik legcsodálatosabb építészeti remeke. Tornyai majd 70 méter magasak, egyetlen hajója 130 méter hosszú. A katedrálisba 9000 ember fér be. A Notre-Dame szorosan összefonódott Franciaország történelmével: Szép Fülöp uralkodása alatt a székesegyházban ültek össze először a rendek, VI. Henrik angol királyt itt koronázták Franciaország királyává, falai közt folyt le Szent Johanna, az Orleans-i Szűz rehabilitációs eljárása, innen kísérték utolsó útjára VII. Károlyt és I. Ferencet, a katedrálisban rendezték meg II. Ferenc és Stuart Mária esküvői szertartását. IV. Henrik és Valois Margit ugyancsak itt esküdött örök hűséget… A Notre-Dame-ban énekeltek TeDeumot XIV. Lajos győzelmei után és mind az első, mind a második világháború befejezésekor."

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: notre dame


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr11928179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: past progressive tense games online 2019.03.15. 23:17:27

Kisteherautó bérlés és az ezzel kapcsolatos kérdések - kisteherautó bérlés, teherautó bérlés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása