HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.12.18. 19:27 B à la Brown

Baltikum, Balkán vagy Benelux?

cseteltem egy csajjal, aki volt a baltikumban a hétvégén. egészen pontosan észtországban, tallinban (az egyik képen ő hajózik át helsinkiből, a másik képet pedig ő csinálta tallinban).

jaa, hogy az hol van? nos, nemhogy tallin, de folytatva egy korábbi posztomat, nos, ott tartunk, hogy lassan már a benelux-országokat se tudja senki, szóbeli javításon hollandia jugoszláv utódállam volt, a baltikumhoz sorolták romániát, ilyenek:). azon gondolkodom, hogy abbahagyom a blogot, mert úgyse tudja senki hogy mi hol van...

nade mivel hülye idealista pedagógus vagyok, szóval a baltikum az észtország lettország és litvánia. észtországról egyébként ezt tanítottam:

"A legkisebb balti állam hét évszázadnyi dán, német, svéd és orosz uralom, majd ötven évnyi erőszakos oroszosítás és a Szovjetunió „kebelén” eltöltött idő után, 1990. március 30-án kiáltotta ki függetlenségét. Az ország 1,47 millió (1999) lakosának 62 százaléka a finnugor népekhez tartozó észt. Az orosz kisebbség számaránya meghaladja a 30%-ot. Az észtek túlnyomórészt evangélikusok, az oroszok pedig többnyire az ortodox egyházhoz tartoznak.

Az erősen skandináv jellegű Észtország (észtül: Eesti) fővárosa a Finn-öböl partján fekvő félmilliós Tallinn: a gótikus műemlékekben gazdag városnak 1917-ig Reval volt a neve. Jelentős nagyváros még a 100 ezer lakosú Tartu, mely 1632-ben alapított egyetemével az észt felsőoktatás központja. Említésre méltó város még Kohtla-Järve, Narva és Pärnu. Az ország területének (45215 km²) egyharmadát főleg lucfenyőkből álló erdők borítják, ötöde pedig mocsaras vidék. Magas hegyeket hiába keresünk az ország térképén, csak igen alacsony dombokat találunk: az észtek által Nagy Tojáshegynek (Suur-Munamägi) nevezett domb is mindössze 318 m magas, egyben ez a Baltikum legmagasabb pontja. Észtország palaolajkészletei világviszonylatban is jelentősek."

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr291607571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása