HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.02.08. 16:58 B à la Brown

Feljutni a Parnasszus hegyére II. (Tour Montparnasse)

két éve két nővel feljutottam a parnasszus hegyére, az igazira, görögországban. erről pár kép látható picásás webalbumomban: http://picasaweb.google.hu/belabarna/Greece2007# -- a hegyről cikket is írtam a hegyisport és turista magazin 2008 szeptemberi számában:

"Hogy lett a költők vágyott hegye a Parnasszus? Nos, úgy, hogy a hegy lábánál fakad a költői ihlet forrásaként emlegetett Kasztalia-forrás, amely a Múzsák kedvelt tartózkodási helye, otthona volt – így a Parnasszosz lett a költészet, a zene és a tanulás bölcsője. Bár meg kell említeni, hogy a hagyományok egy másik hegyet, a Helikon hegységet is a Múzsák lakhelyeként tisztelik. Valójában a Parnasszosz a görögök hite szerint Dionüszosznak és a mainászoknak (thüaszok) volt szentelve, s csak később a római költők tették meg a múzsák és Apollón poétikus tartózkodási helyévé. Szóval a rómaiak marketingmunkája óta lett a szépség és a művészet eszményi helyszíne, a költészet otthona, a tökély és a halhatatlanság jelképe a hegység. Később Navarrai Margit (1492-1549) irodalmi szalonjának elnevezése is Új Parnasszosz volt, és ezt választották elnevezésül az ún. parnasszisták, az 1866–1876 között megjelenő Le Parnasse Contemporain versantológia-sorozat francia költői is. A Reneszánszban az Aranykor képzete fűződött a hegyhez, Dante például így ír a hegyről az Isteni színjátékban: „Poéták, akik hajdan regéltek/ az aranykorrul s boldog életrül,/ talán Parnasszust álmodák helyének” A modern irodalomban (Edward Albee Nem félünk a farkastól) is megjelenik a Parnasszosz, mint idilli hely, sőt Párizs művésznegyedének neve, a Montparnasse is az ihletet adó, múzsák lakta helyet idézi." --
e hosszú bevezető kellett ahhoz, hogy végre elmondhassam, eljutottam a párizsi parnasszusra, a montparnasse-ra is, sőt annak legtetejére. a tour montparnasse ugyanis párizs legmagasabb felhőkarcolója, még az 1970-es években épült. lentről nem gondolni, hogy olyan magas, a toronyház teteje 210 méter magas (az eiffel második szintje csak 196 m), ide mentünk fel hát kedden széjjelnézni, jobb a kilátás, közelebb látszik a notre dame is meg minden, meg sor sincs ide fel, mona megvette a 10 eurós jegyet, én az ingyenes újságírójegyet, s repített is fel a lift 210 méterre. kilátás, kilátás, kilátás. feljutottunk ismét a parnasszusra. a párizsi parnasszus-toronynak van egyébként hivatalos weboldala is:
szóval ez a tippem azoknak, akik nem csak az eiffel-toronyban hisznek. egyébiránt az eiffel is jobban néz ki innen:)))
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: 210 parnasszus montparnasse montparnasse torony


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr68930374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása