HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.04.14. 22:33 B à la Brown

Szétlőtt tévétorony - Tíz éve történt

a duna-partról a hegyekbe, a fruska gora nemzeti parkba vezetett utunk, 2009. április elején - szinte pontosan 10 évvel szerbia bombázása után. ennek a bombázásnak még mindig vannak emlékei: ezt a szétlőtt tévétornyot például a fruska gora tetején fotóztam...

de mi is történt itt 10 évvel ezelőtt? nos, az észak-atlanti szövetség 1999. március 24-én este nyolc órakor mérte az első légi csapást szerbiára. belgrád koszovói politikája, az albánok üldözése miatti elrettentő bombázássorozat ezt követően még 77 napon át tartott. akkor sem, s most sem értettem s értem egészen pontosan, hogy mondjuk miért pont javarészt a vajdaságot és környékét kellett leginkább bombázni. sokak szerint a 
11 hétig tartó bombázás, törvénytelen volt, s ellentétes a nemzetközi joggal. sok volt az ártatlan áldozat is, a NATO-támadásoknak mintegy ezer katona és rendőr, valamint 2500 polgári személy esett áldozatul, a sebesültek száma pedig 12 500 körül volt, vagyis az elrettentéstől nem az albánokat terrorizáló katonák és rendőrök szenvedtek leginkább, hanem a békés civilek. így megy ez, csipcsirip. 
s hogy mondjak számadatokat is: a 2300 légi csapástól országszerte 148 lakóház, 62 híd, 300 iskola, kórház, közigazgatási épület és 176 műemlék semmisült meg. s bár nem volt műemlék, de a fruska gorai tévétoronyt is találat érte.

ottjártunk előtt tíz nappal egyébként az újságok beszámoltak róla, hogy "Szerbia-szerte és Koszovó északi, szerbek lakta részén is megemlékeztek kedden a Jugoszlávia elleni NATO-bombázások kezdetének 10. évfordulójáról." az is olvasható volt az újságokban, hogy "Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Szerbia máig küzd a tíz évvel ezelőtti sorozatbombázás következményeivel. A máig romos, újjáépítésre váró épületeken kívül mintegy 30 ezer, szegényített uránt tartalmazó lövedék van szétszóródva az országban. Ennél többet csak az 1991-es öbölháborúban vetettek be amerikai és angol részről. A harci anyag máig szennyezi a környezetet, s ha külső sugárszennyezést nem is okoz, a talajon át a növényekbe, onnan az állatokba, vagyis élelembe jutva sok ember lassú halálát idézi elő."

Szólj hozzá!

Címkék: fruska gora nato bombázás


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr331065592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása