HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.04.15. 15:07 B à la Brown

Horvátország legkeletibb városa: Újlak (Ilok)

a xiv. században tízezres lakosságával magyarország egyik legnépesebb városának számított. ma aknamezők és szerb területek által körülölelve fekszik közel a duna partján magyar nevén újlak, horvát nevén ilok. 1991-ben lakói a szerbek elől elmenekültek, és a város hét évig szerb uralom alatt állt, egészen 1998. január 15-ig. tehát tíz éve csak, hogy horvátország része a város, amelynek egyébként van egy jó kis vára, mely az újlakiak ősi fészke volt. e várat egyébként valószínűleg a csák nembeli ugrin építtette még valamikor az 1300-as években. de nem is a vár itt a fő híresség, hanem hogy a várban lévő ferences templomban van kapisztrán szent jános (olaszul Giovanni da Capestrano, 1386-1456) itáliai teológusnak,a nándorfehérvári diadal hősének a sírja.

(csak egy friss adalék, hogy kapisztrán szent jános a mai abruzzi tartományban található L' Aquila közelében, Capestrano faluban született, tehát a múlt héten földrengés súlytotta területen)

monával sétáltunk egy nagyot a várban, megnéztük a falakat, szobrokat, s a nyitott ferences templomban (a fotón a bejárata) megskubiztuk kapisztrán csontmaradványait is.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr451066648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása