HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.05.29. 22:21 B à la Brown

Pécsett az egri velencei

SZÍNHÁZAJÁNLÓ

A Gárdonyi Géza Színház A velencei kalmár című előadása Zsótér Sándor rendezésében és a HírlapSzínház is utazik az POSZTra. Az egri társulat június 8-án 18 és 21 órától játszik a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában.

Pécsett a Dunántúli napló friss híreiből készít előadást Máté Gábor, amely június 12-én 19.30-tól látható a Bóbita Bábszínház kamaratermében.
 
Ebben az évben Janisch Attila, filmrendező válogatott 198 - tavaly április 1. és idén március 31. között bemutatott - magyar színházi előadás közül. A 2009-es POSZT-on nyolc nagyszínpadi produkció és tíz stúdiószínházi előadás verseng majd június 4. és 13. között.
 
 
 
az egri velenceiről egy harmadikos gimnazista, rácz anna írt egy szinikritikát még novemberben a líceumi paletta számára, most álljon itt újra:
 
 
Rácz Anna: A velencei kalmár (szinikritika)
 
 
Az egri Gárdonyi Géza Színház évadnyitó darabjaként a nézők egy Shakespeare drámát ( A velencei kalmár ) tekinthetnek meg s egyúttal kezdhetnek megismerkedni az új rendező Zsótér Sándor sajátos elképzeléseivel.
Az előadás első perceiben még a drámát igen jól ismerő nézők is kicsit elveszettnek érezhetik magukat a betondzsungelt idéző díszlet , a színészek élénk,  igazán mai ruhadarabjai s az időnként háttérben feltűnő szívműtét képkockái láttán. Ennek azonban nem szabad elvennie az ember kedvét a darabtól idővel ugyanis ezek a motívumok értelmet nyernek majd. Mind erősítik azt a  benyomást a nézőben, hogy bár egy 16. századi Shakespeare darabot néznek, a felvázolt jellemek , problémák  örökérvényűek nagyonis aktuálisak. Az az érzésünk támad, hogy Portia a mű női főszereplője másnap akár szembejöhet velünk az utcán s az önző zsidó figurájával is bármikor összefuthatunk munkahelyünkön vagy akár bevásárlókörutunk során a tescoban.
A darab olyan mindennapi témákat boncolgat mint a szerelem, árulás, megalázottság, rasszizmus és az egyesek számára kínos homoszexualitás. A rendező nem félt színpadra vinni a meztelen valóságot s a színészek egy röpke pillanatra sem estek ki szerepükből, mindvégig bámulatos alakítást nyújtottak. Mészáros Máté játssza a darab egyik legösszetettebb, legvitatottabb figuráját, s játékával eléri, hogy a nézőben kérdések tucatjai törjenek felszínre. Vajon szabad –e egy olyan embert hibáztatni, bűnbaknak megtenni akit a megvetésből , megalázottságból fakadó düh indított el ezen a kétvégkívül erkölcstelen úton? Aki csupán a társadalom által évszázadok óta népére kényszerített szerepet vállalja magára. Vajon befolyásolják –e ilyen és ehhez hasonló tényezők az ember személyiségét?Vagy a zsidó egyszerűen csak rossz?S végül valóban igazságot szolgáltattak-e Portia szavai? A darab kétségkívül elgondolkodtat és akarva-akaratlanul állásfoglalásra kényszerít. A rendező és színészek meghagyják nekünk a döntés szabadságát hadd ítéljen mindenki saját belátása szerint.
      Vajda Milán a tőle megszokott határozottsággal uralta a színpadot jeleneteiben, s Ötvös Andrással és Bányai Miklóssal kapcsolatban sem élhet senki panasszal. Leszámítva persze fiatal lányok csoportjait akiknek bizonyára nehezükre esett feldolgozni a két fiatal színész által alakított szereplők közti szerelmi szálakat. A fiúknak sikerült elérniük, hogy a közönség velük együtt rettegett az ítélettől, szinte bőrén érezte a kés hideg pengéjének érintését, s egy emberként lélegzett fel a kedvező híreket hallva. A Portia szerepébe bújó Járó Zsuzsa valamint  Shylock lányát alakító Mészáros Sára a darab női főszereplői. Árnyalt, változatos játékuknak köszönhetően a néző találkozik az erős ugyanakkor törékeny, szerelmes női szerepekkel. A Bozó Andrea, Nagy András, Lisztóczki Péter valamint Balogh András által alakított figurák némiképp háttérbe szorulnak a darabban ám ezt némiképp magyarázza a többi karakter részletes kidolgozottsága.
     Az előadás mindenki számára élvezhető, és a „happy end” –nek köszönhetően senki sem távozik rossz szájízzel a stúdiószínpadról.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr791152350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása