HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.06.14. 21:38 B à la Brown

Mediterrán Felsőtárkány

egy tájfutó csaj (ovis anyuka) eszter nevű lányának volt tegnap szülinapja, boldizsár fiam oda volt hivatalos felsőtárkányba. mi is felsőtárkányban maradtunk kicsit egy másik tájfutó csajnál és férjénél, házuk teraszán boroztunk, beszélgettünk. s bár fújt a bükki szél, a ház új kőberakása, a táj, minden tiszta mediterrán hangulat volt :)

egyébként a szombati nap újdonsága volt számomra, hogy állítólag nem az istállós-kő a bükk legmagasabb pontja a legújabb műholdas mérések szerint, de ezt az infót még nem ellenőriztem, aki véletlenül tud valamit, az nosza, kommenteljen!

 

1 komment

Címkék: felsőtárkány


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr721185111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FARKASÉK 2009.06.16. 11:57:14

Tényleg nem Istállós-kő. Attól keletre pár száz méterre egy 961 méteres magaslat Káposztáskert előtt. Új kiadású térképeken " a Bükk legmagasabb pontja" felírattal szerepel.
Más. Ezt csak idemásolom a faszén égetésről, mert megtetszett. "Garadna-völgyéből hatalmas füstoszlop száll a magasba. Faszén égetők dolgoznak ott. A boksa, vagy ahogy itt a Bükkben mondják, mille mellett lakókocsi áll, tetején TV-antennával. A gyerekek már a fehér kuvasz kölyköt dögönyözik. Hajlott hátú bácsi tesz-vesz a tűz körül. Őszbecsavarodott, rövid varkocsba font hajával, harcsa-bajszával, nevető szürke szemével mintha a mesék világából toppant volna elénk. Szavait ízes felvidékiességgel ejti. Még magyaráz, "mutitja" is hogyan egyengetik, döngölik a földet a mille padkához, amire aztán földbe vert karókból megépítik a kürtőt. Szinte látjuk, ahogy az égetni való ölfákat körberakva összeáll a domború csonka kúp. Poros tenyerét kötényébe törli, pipáját megtömve ráfüstöl, úgy folytatja. "Oszték a kísz rakást béfedik fűve, moháva, vagy ami ipeg van. Ilyenkó, aratáskó a szalma is megteszi. Arra gyün kít únyi agyigos főd. Bégyújtás után a gerible nyelive fist likakat büknek, s a fist színe, szaga szerént iranyitik az égést." 10-12 nap múlva kibontják s a csengő hangú, kékesfekete színű faszenet bezsákolják. "Mint a pokul béli ürdögök, olyanok vagyunk akkö' - fejezi be meséjét az öreg. Koratavasztól késő őszig dolgoznak. Télre hazamegy Mályinkára, az unokákhoz. "

süti beállítások módosítása