HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.08.18. 17:27 B à la Brown

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogoch

remélem jól írtam a címet. ez a világ leghosszabb településneve. persze mi itt is látogatást tettünk. ehhez kapcsolódóan most idemásolom azt a kis szöveget, amit fősulisoknak szoktam walesről tanítani:

Wales (Cymru)Wales – a fenséges várak, szép vonulatú dombok, kristálytiszta patakok és tavak, vadregényes partszegélyek országa – hercegség az Egyesült Királyságon belül. A szigetország alig tizedére (20761 km²) terjedő, újabban széles körű autonómiával felruházott régióban a népességnek mindössze huszada él: Wales lakóinak száma 2,9 millió fő, ennek egynegyede beszéli a walesi nyelvet. A welsh (cymry), azaz a walesi a kontinens egyik legrégibb nyelve: kelta „ivadék”, akárcsak legközelebbi rokonai: az ír és a breton. Edward Millward nyelvészprofesszor szerint egyre kevesebben vannak a walesi, az ír és a skót nyelvet beszélők Nagy-Britannia angol nyelvi környezetében. Walesben már évtizedek óta hivatalos, iskolában kötelező nyelv a walesi is, akárcsak Skóciában a gael. Az indoeurópai nyelvcsalád kelta ágába tartozó nyelv jellegzetessége a több mássalhangzó egymásutánisága, például a konyhaszekrény walesiül cwpwrdd. A mi leghosszabb helységnevünk, a húsz betűjellel leírható Jászfelsőszentgyörgy elbújhat a kis híján háromszor ennyi betűből álló Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogoch mellett. Ez a földkerekség leghosszabb földrajzi neve. Fordítása: Szent Mária-temploma egy mélyedésben a fehér mogyoróbokornál, közel a sebes örvényhez, Szent Tysilio vörös barlangjánál. Az európai nyelvek egyik legrégebbike a VI. századra fejlődött ki teljesen, lelkes művelői a bárdok voltak.

A hercegséget lakói mindig is két részre osztották: Észak-és Dél-Walesre, de a két résznek sem természetes, sem mesterséges határa nincs, csupán a táj jellege és az életmód különbözősége osztja szét. Észak-Wales – mely Nagy-Britannia legszebb vidékei közé tartozik – hegyes-völgyes, Dél-Wales az alacsony dombok és síkságok vidéke. Dél-Wales nagy része iparvidék, itt vannak a legnagyobb városok, mint Cardiff (walesi nevén Caerdydd) és Swansea (Abertawe). Wales 8 grófságból áll, melyek közül a déli Glamorganshire tömöríti a lakosság felét. Wales fővárosa a 320 ezer lakosú Cardiff, a Taff folyó mentén fekszik, valaha a Föld első szénkiviteli kikötője volt. Két fő látványossága a vára és a Llandaff-katedrális. A kb. 170000 lakosú Swansea a Bristoli-csatorna fontos olajkikötője.
Wales egyik fő bevételi forrása az idegenforgalomból adódik. Ezt a lélegzetelállító tájainak és néhány gyönyörű várának köszönheti. A legszebb várak Gwyneddben állnak, melyeket még I. Edward angol király – mint erődítmény-láncolatot – építtetett, hogy a „vad Wales” lakóinak szabadságtörekvéseit letörje.

1 komment

Címkék: llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogoch


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr751320089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poly328 2009.08.18. 23:19:02

Egy "go" hiányzik a végéből :)))
süti beállítások módosítása