HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.08.25. 20:56 B à la Brown

Erdőtűz tombol Athén közelében

most olvasom csak az ujszo.com-on, hogy hatalmas erdő- és bozóttűz lobbant fel szombaton Athén északi határain. A görög polgári védelem - tekintettel a drámai helyzetre - rendkívüli állapotot hirdetett ki. hajajj, az durva. két évvel ezelőtt jártam athénben, természetesen a kötelező látnivalók mellett geográfus újságíróként kerestem egy erdőtűz által elpusztított területet is, sőt be is jártuk azokat az athén környéki hegyeket... ekkor, 2007-ben készítettem a most felrakott képet is. az eredmény most is hasonló, durva, durva... de nézzük a tudósítást inkább:

 "Pillanatnyilag nem vagyunk urai a helyzetnek" - közölték a régió polgármesterei a görög rádióban. Vastag, vöröses-barnás füstfelhők lebegtek csaknem az összes athéni városrész felett. Az ország más vidékeiről erősítéseket küldtek a tűz sújtotta vidékre.
    A tűz különösen nagy erővel tombolt a fővárostól 40 kilométerre északra, Marathon és Grammatiko helységek közelében. A lángok egyre fenyegetőbben közelítenek Athén elővárosaihoz. A tűzoltóság repülőgépeket és helikoptereket vetett be a lángok megfékezésére.
    Az egyik helikopterről készített felvétel azt mutatta, hogy a tűz frontvonala több kilométer hosszan húzódik. Erős északi szél táplálta a lángokat. A veszélyes helyzet miatt az egyik laktanyából föld-levegő rakétákat voltak kénytelenek biztonságba helyezni.
    A lakók pánikszerűen menekültek a körzetből. Sok lakó azonban locsolótömlőkkel küzdött a lángok ellen, hogy mentse javait. A tűzben házi és vadállatok is elpusztultak.
    "Nem tudunk lélegezni, a füst elviselhetetlen" - mondták Marathon lakói a görög televízióban. A vastag füstfelhők a pilótákat számos alkalommal akadályozták abban, hogy a vizet pontosan a tűz fészkei fölött eresszék ki.
    Két évvel ezelőtt Görögországban 77 ember lelte halálát a pusztító erdőtüzekben."

amúgy az ÚjSzón egy félórás gyorshír megintcsak az athén környéki erdőtüzekkel foglalkozik:

http://ujszo.com/online/kulfold/2009/08/25/ingatlanpiaci-tisztitotuz-is-a-gorogorszagi-tuzvesz

 

Szólj hozzá!

Címkék: athén erdőtűz


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr311338130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása