HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.02.16. 17:42 B à la Brown

Az északi géniusz, vasárnapi séta Eperjesen Hamvassal

északról, lengyelországból hazafelé megálltunk eperjesen (presov) sétálni meg nézelődni. orsó alakú főtér, késő gótikus szent miklós kegytemplom. caraffa vérpadja helyén ma egy 1751-ben készített mária-szobor áll. és persze néhány gótikus kapu, meg hangulatos árkád után megnéztük a reneszánsz rákóczi-palotát is. aztán kis keleti hangulat, beülés kávéra az orient nevezetű barlangszerűen kialakított helyre. a kávé után séta közben eszembe jutott, hogy itt, eperjesen született 1897. március 23-án hamvas béla. szeretem hamvast, aki mindazonáltal csak egy évet élt itt. s ha már eperjesi séta hamvas szülővárosában, megpróbáltam felidézni, hogy mit is írt az öt géniuszban erről a vidékről. nincs központja ennek a vidéknek, centrumnélküliség, provincia, meg hogy sok természet. ilyesmik jöttek elő, meg az, hogy igazából nem túl hízelgő dolgokat írt úgy általában az észak géniuszáról. ez azért furcsa, mert én északi embernek vallom magam, s ha akarnám, sértőnek is érezhetném hamvas szövegét. ha akarnék, bizonyos megállapításaival vitatkoznék is, petőfit azért minden érvelése ellenére én nem nagyon tartom északinak, csak hogy példát mondjak. és igazából, aminek sértőnek kellene lennie, arra néha büszke is vagyok. büszke hülye északi géniusz. na, egy idézetet azért ideírok hamvastól:

"A provinciális tájakon semmiféle hatás nem szerves és arra nincs is komoly igény. Mindegy, hogy milyen szövetben jár, milyen közlekedési eszközt használ és milyen komfortja van, milyen könyvet olvas és milyen társadalmi tagozódásban él. Dél vidékein az életrendet a Philia irányítja. Nyugaton a szociális egyensúly törvénye, Északon a természet, amely itt minden civilizációnál erősebb."

ez is. a természet, mely erősebb a civilizációnál. engem nem sért. s nekem nincs fővárosom, centrumom. észak, észak, észak. eperjesi séta hamvassal. azért mindenkinek el kellene olvasni az öt géniuszt.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hamvas eperjes presov északi géniusz


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr48946893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása