HTML

Csámborgó

csámborgásaimról

Friss topikok

2009.02.17. 19:38 B à la Brown

Több mint ezer Robert Capa-fotó került Magyarországra

 

hétfőn s kedden munka, meg orvoshozszaladgálás, meg tanítás, meg tanításra készülések. médiakutatás, média, média. pénteken meg sajtófotó órám lesz, s ehhez kapcsolódóan is érdekes a hír, ami ma járta be a sajtót, s amit az mti-től most átveszek. szóval robert capa fotók kerültek magyarországra. s hogy ne off-topic legyen, említsük meg hogy capa bizony nagy csámborgó volt, élt kicsit bécsben, prágában, berlinben, párizsban, meg fotózott spanyolországban, normandiában, szicíliában s indokínában s még a világ számtalan helyén. de álljon itt most már az ingyenes mti hír:

 

"Robert Capa világhírű magyar származású fotóművész hagyatékából több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i International Center of Photography-tól (ICP); a képeket tartalmazó ládákat ünnepélyes keretek között bontották fel. Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta: összesen 1010 felvétel, ezen belül 937 fotó, 48 vintázs, 5 gyűjteményen kívüli fénykép és 20 ajándékkép került Magyarországra. A kulturális tárca tavaly 300 millió forintos támogatást nyújtott a Magyar Nemzeti Múzeumnak a gyűjtemény megszerzésére és a szállítás, a kiállítás költségeire. A vételár 835 ezer dollár volt, a vevő eredetileg 167 millió forintra becsülte a hagyaték értékét, a becsült és a tényleges vételár 200 forintos dollár árfolyamon egyezik meg.
 
 
Hiller István kitért arra is, hogy a Capa-hagyatékot gondozó ICP-t a fotóművész öccse, Cornell Capa hozta létre 1974-ben, és a központ ma már fogalom a fotóművészetben: nemcsak kiállítóhely, hanem iskola is, hiszen évente hatezer hallgató látogatja fotóstanfolyamait.
 
A 937 felvétel negatívjáról az 1990-es évek elején Cornell Capa felügyelete mellett 40x50 centiméteres nagyítás készült három példányban: egy sorozat az ICP-é, egy Tokióban található, a harmadik válogatás képezi a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülő gyűjtemény alapját. A fotókról ebben a kidolgozásban és ebben a formában további példányok már nem készülhetnek.
 
A gyűjtemény néhány darabjából március 5. és 15. között egy "bemelegítő" kiállítást tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a fotók egy nagy tárlaton július 2. és október 16. között lesznek láthatók a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban. A tervek szerint a Capa-gyűjtemény október közepétől 13 várost (Salgótarjánt, Miskolcot, Sárospatakot, Debrecent, Szolnokot, Békéscsabát, Szegedet, Szombathelyt, Győrt, Székesfehérvárt, Dunaújvárost, Paksot és Pécset) érintő országjárásra indul.
 
Páldi Lívia főkurátor többek között arról beszélt, hogy a Ludwig Múzeumban nyíló kiállításon bemutatják Robert Capa 1948-ban Magyarországon készített képeit is (az 1913-ban Budapesten született, de fiatalon külföldre távozott fotós akkor hat hetet töltött Magyarországon). Kiemelte: Capa fotói híradások voltak, újságokban jelentek meg és képein keresztül a fotózsurnalizmus kialakulása is nyomon követhető. "A kiállításra szeretnénk újságokat, dokumentumokat, leveleket is kölcsönkérni az ICP-től, hogy Robert Capa teljes munkásságát be tudjuk mutatni" - jelentette ki a főkurátor.
 
Capa öt háborúban is fotózott, de készített felvételeket békében, világjáró utazásai során is. A most megvásárolt gyűjtemény - amelyet Kincses Károly és E. Csorba Csilla fotótörténész tavaly ősszel az ICP munkatársaival válogatott össze - tartalmazza a már publikált, Capát igazán híressé tevő 500 fotót (köztük 1932-es Trockij-sorozatát, a spanyol polgárháborúban készült, A milicista halála című felvételét, és utolsó képét, amelyet Indokínában készített, mielőtt aknára lépett volna), de azokat is, amelyeket korábban soha nem láthatott a közönség."
 
(MTI)

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://belabarna.blog.hu/api/trackback/id/tr32949247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása